Voorzethor raam maken met een complete bouwtekening en zaaglijst.

Hier is een eenvoudige bouwtekening voor het maken van een voorzethor raam:

Benodigde materialen:

 • Houten latten (bijvoorbeeld vurenhout)
 • Gaas (horrengaas)
 • Schroeven
 • Boor of schroevendraaier
 • Zaag
 • Meetlint of liniaal
 • Schuurpapier (optioneel)
 • Scharnieren (optioneel)
 • Handgrepen (optioneel)

Stappen:

 1. Meet de breedte en hoogte van het raam waarvoor je de hor wilt maken.
 2. Zaag de houten latten op maat volgens de gemeten afmetingen. Je hebt vier stukken nodig voor de zijden van de hor: twee voor de breedte en twee voor de hoogte.
 3. Schuur de randen en oppervlakken van de houten latten indien nodig om splinters te voorkomen.
 4. Plaats de houten latten in een rechthoekige vorm om het frame van de hor te vormen. Zorg ervoor dat de hoeken haaks zijn en de latten stevig tegen elkaar aanliggen.
 5. Bevestig de hoeken van het frame door schroeven te gebruiken. Boor geleidegaten voor de schroeven om splijten van het hout te voorkomen. Schroef de latten aan elkaar met voldoende schroeven om stabiliteit te garanderen.
 6. Knip het horrengaas op maat zodat het iets groter is dan het frame van de hor.
 7. Bevestig het horrengaas op het frame met behulp van nietjes, spijkers of krammen. Zorg ervoor dat het gaas strak wordt gespannen en alle zijden van het frame bedekt.
 8. Optioneel: Als je de hor wilt kunnen openen en sluiten, bevestig dan scharnieren aan een van de zijden van het frame. Plaats de scharnieren zodanig dat de hor naar buiten kan draaien.
 9. Optioneel: Voeg handgrepen toe aan de zijde van het frame tegenover de scharnieren om het openen en sluiten van de hor gemakkelijker te maken.
 10. Plaats de houten raamhor in het raamkozijn. Je kunt het frame vastzetten met schroeven, haken of klittenband, afhankelijk van de configuratie van je raam.

Met deze eenvoudige stappen kun je een houten raamhor maken om insecten buiten te houden terwijl je frisse lucht binnenlaat. Pas de afmetingen en ontwerpelementen aan naar jouw specifieke behoeften en voorkeuren.

Voorzethor raam van hout voordelen

Het gebruik van een houten raamhor biedt verschillende voordelen. Hier zijn enkele voordelen van een houten raamhor:

 1. Duurzaamheid: Hout is een natuurlijk materiaal dat bekend staat om zijn duurzaamheid. Een goed gebouwde houten raamhor kan jarenlang meegaan en bestand zijn tegen dagelijkse slijtage.
 2. Esthetiek: Hout heeft een warme en natuurlijke uitstraling die goed past bij veel architecturale stijlen en interieurs. Een houten raamhor voegt een vleugje charme en esthetiek toe aan je ramen, waardoor ze er stijlvol uitzien.
 3. Aanpassingsvermogen: Houten raamhorren kunnen op maat worden gemaakt om perfect te passen bij de afmetingen van je ramen. Ze kunnen worden aangepast aan verschillende raamvormen, zoals rechthoekig, vierkant, rond of schuin.
 4. Ventilatie en insectenwerend: Een houten raamhor biedt de mogelijkheid om je ramen open te houden voor frisse lucht terwijl insecten buiten worden gehouden. Het fijne gaas van de hor laat lucht door, maar voorkomt dat insecten, zoals muggen en vliegen, naar binnen komen.
 5. Onderhoud en reparatie: Houten raamhorren zijn relatief gemakkelijk te onderhouden. Ze kunnen worden gereinigd met een zachte borstel of doek en af en toe worden behandeld met een houtbeschermingsmiddel om hun levensduur te verlengen. In geval van schade kunnen beschadigde delen van de houten hor eenvoudig worden vervangen of gerepareerd.
 6. Milieuvriendelijk: Hout is een hernieuwbare en biologisch afbreekbare grondstof. Het gebruik van een houten raamhor draagt bij aan een milieuvriendelijke keuze voor het screenen van je ramen.

Het gebruik van een houten raamhor heeft zowel praktische als esthetische voordelen. Het zorgt voor frisse lucht, houdt insecten buiten en voegt een natuurlijke uitstraling toe aan je ramen.

Zelf horren maken voor het raam

voorzethor raam

Voorzethor raam van hout nadelen

Hoewel een houten raamhor verschillende voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden:

 1. Onderhoud: Houten raamhorren vereisen over het algemeen meer onderhoud in vergelijking met raamhorren van andere materialen, zoals aluminium. Hout kan gevoelig zijn voor weersinvloeden, zoals vocht en zonlicht, en kan na verloop van tijd kromtrekken, uitzetten of barsten. Regelmatig onderhoud, zoals schuren, schilderen en het aanbrengen van houtbeschermingsmiddelen, is nodig om de levensduur van de houten raamhor te verlengen.
 2. Kosten: Houten raamhorren kunnen duurder zijn in vergelijking met raamhorren van andere materialen, zoals kunststof of aluminium. Hout is vaak een kostbaarder materiaal, en de productie en het onderhoud ervan kunnen extra kosten met zich meebrengen.
 3. Gewicht: Houten raamhorren kunnen zwaarder zijn dan horren van andere materialen. Dit kan het installatieproces iets uitdagender maken, vooral als je de hor regelmatig wilt verwijderen of verplaatsen.
 4. Gevoeligheid voor vocht: Hout is gevoelig voor vocht en kan uitzetten of kromtrekken wanneer het in contact komt met water. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de houten raamhor goed wordt beschermd tegen vocht om schade te voorkomen.
 5. Beperkte ontwerpmogelijkheden: Houten raamhorren hebben mogelijk beperkte ontwerpmogelijkheden in vergelijking met horren van andere materialen. Hout kan moeilijker te bewerken zijn voor complexe of op maat gemaakte ontwerpen.

Het is belangrijk om deze nadelen in overweging te nemen bij het kiezen van een raamhormateriaal dat het beste past bij jouw behoeften en voorkeuren. Als je bereid bent het extra onderhoud en kosten op je te nemen, kan een houten raamhor nog steeds een aantrekkelijke keuze zijn vanwege de natuurlijke uitstraling en duurzaamheid van hout.

Hoe plaats je een voorzethor raam van hout

Hier zijn algemene stappen om een raamhor in een kozijn te plaatsen:

 1. Meet de afmetingen van je raamkozijn op om te bepalen welke maat raamhor je nodig hebt.
 2. Snijd of zaag de houten latten op maat om het frame van de raamhor te maken. Zorg ervoor dat de hoeken haaks zijn.
 3. Bevestig de houten latten aan elkaar om het frame te vormen. Gebruik schroeven of spijkers om de hoeken van het frame stevig te verbinden.
 4. Plaats het frame in het raamkozijn om te controleren of het goed past. Pas indien nodig de afmetingen aan.
 5. Bevestig het frame aan het kozijn met behulp van schroeven of scharnieren. Afhankelijk van het type raamkozijn dat je hebt, zijn er verschillende bevestigingsmethoden beschikbaar. Zorg ervoor dat het frame stevig en veilig is bevestigd.
 6. Snijd het horrengaas op maat om het frame te bedekken. Zorg ervoor dat het gaas iets groter is dan het frame, zodat je het stevig kunt bevestigen.
 7. Bevestig het horrengaas aan het frame met behulp van een nietmachine of nietjes. Zorg ervoor dat het gaas strak wordt getrokken en alle zijden van het frame bedekt.
 8. Controleer of de raamhor goed past en goed sluit. Pas indien nodig de afstelling aan.

Met deze stappen zou je in staat moeten zijn om een raamhor in je kozijn te plaatsen. Houd er rekening mee dat de specifieke methoden en details kunnen variëren, afhankelijk van het type raamkozijn en de raamhor die je gebruikt. Volg altijd de instructies van de fabrikant en pas de stappen aan op basis van je specifieke situatie.

Het plaatsen van gaas op een raamhor is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat insecten buiten worden gehouden. Hier is een algemene gids voor het plaatsen van gaas op een raamhor:

Benodigde materialen:

 • Raamhorframe (bijvoorbeeld van hout of aluminium)
 • Gaas (horrengaas)
 • Nietmachine of nietjes
 • Schaar

Stappen:

 1. Zorg ervoor dat het raamhorframe schoon en droog is voordat je begint.
 2. Leg het raamhorframe plat neer, met de zijde waar het gaas op komt te liggen naar boven gericht.
 3. Rol het gaas uit over het raamhorframe, zodat het volledig bedekt is. Zorg ervoor dat het gaas iets groter is dan het frame, zodat je het strak kunt bevestigen.
 4. Begin aan een van de zijden van het raamhorframe. Trek het gaas strak over het frame en zorg ervoor dat het goed uitgelijnd is. Gebruik de nietmachine om het gaas aan het frame vast te nieten. Plaats de nietjes op regelmatige afstanden om het gaas stevig op zijn plaats te houden.
 5. Ga door naar de volgende zijde van het frame en herhaal het proces. Trek het gaas strak, houd het goed uitgelijnd en niet het gaas vast aan het frame.
 6. Ga door met het bevestigen van het gaas aan de resterende zijden van het frame, waarbij je ervoor zorgt dat het gaas overal strak en gelijkmatig is bevestigd.
 7. Zodra alle zijden zijn vastgeniet, controleer je het gaas op eventuele losse plekken of rimpels. Als je losse plekken vindt, trek je voorzichtig aan het gaas om het strakker te maken en niet je deze opnieuw vast.
 8. Als je te veel gaas hebt, kun je een schaar gebruiken om het overtollige gaas af te knippen, maar zorg ervoor dat je voldoende ruimte overhoudt om het gaas stevig aan het frame te nieten.
 9. Controleer het gaas op eventuele gaten of beschadigingen. Als je gaten of beschadigingen opmerkt, kun je een stukje reservegaas knippen en dit over het beschadigde gebied leggen en vastnieten.
 10. Zodra het gaas stevig is bevestigd en er geen losse plekken of gaten meer zijn, kun je de raamhor installeren in het raamkozijn.

Door deze stappen te volgen, kun je gaas effectief plaatsen op een raamhor en ervoor zorgen dat insecten buiten worden gehouden terwijl je frisse lucht binnenlaat.

Voorzethor raam houd vele insecten buiten het huis

Een houten raamhor is een effectieve oplossing om insecten buiten te houden terwijl je je ramen open laat voor frisse lucht. Hier zijn enkele tips om een houten raamhor tegen insecten te gebruiken:

 1. Zorg voor een goede pasvorm: Meet je raamkozijn nauwkeurig op en maak het houten frame van de raamhor op maat, zodat het precies in het kozijn past. Dit voorkomt dat insecten langs de randen kunnen binnendringen.
 2. Gebruik fijnmazig gaas: Kies voor gaas met een fijne maaswijdte om ervoor te zorgen dat zelfs kleine insecten, zoals muggen en fruitvliegjes, worden tegengehouden. Horrengaas met een maaswijdte van ongeveer 1,2 mm tot 1,6 mm is geschikt.
 3. Bevestig het gaas stevig: Zorg ervoor dat het gaas strak en zonder vouwen wordt bevestigd aan het houten frame van de raamhor. Gebruik een nietmachine, nietjes of andere geschikte bevestigingsmiddelen om het gaas stevig op zijn plaats te houden.
 4. Controleer op gaten of beschadigingen: Regelmatig inspecteren op gaten of beschadigingen in het gaas is belangrijk. Als er gaten zijn ontstaan, repareer ze dan onmiddellijk door het beschadigde gedeelte te vervangen of te repareren. Dit zorgt ervoor dat insecten geen openingen hebben om binnen te komen.
 5. Sluit de ramen goed: Zorg ervoor dat je de ramen goed sluit nadat je de houten raamhor hebt geplaatst. Controleer of er geen openingen zijn waar insecten doorheen kunnen glippen. Eventueel kun je de randen van het raam afdichten met tochtstrips om een goede afdichting te garanderen.
 6. Onderhoud en schoonmaak: Reinig regelmatig de raamhor en het gaas om stof, vuil en insectenresten te verwijderen. Dit houdt de raamhor effectief en helpt om een goede luchtcirculatie te behouden.

Door deze tips te volgen, kun je genieten van frisse lucht in je huis terwijl je vervelende insecten buiten houdt met behulp van een houten raamhor.

 

voorzethor raam

About doehetzelver

De site doehet-zelver bestaat sinds 2015. Wij zijn een site voornamelijk voor beginnende en ervaren klussers. Ons streven is om zoveel mogelijk plannen en projecten van verschillende categorieen te laten zien. Deze categorieen zullen zeer uiteenlopend zijn. U kunt hierbij denken aan bouwtekeningen van het maken van tuinbanken, loungesets, stoelen, steigerhouten meubels en wat al nog niet meer. (disclaimer: niet elke foto of video van deze website zit in het bouwtekeningen pakket. Het wordt gebruikt als inspiratie..Dit geldt tevens voor de pagina's waarnaar je doorklikt.) Ons streven is om voor iedere doelgroep de meest uitgebreide keuze aan klus inspiratie aan te bieden. Zo kan iedereen bij ons vinden wat hij zoekt. Wij zullen steeds het aanbod aan informatie vergroten om aan ieders wensen te kunnen voldoen.

No Comments

Be the first to start a conversation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *