Raamluiken buiten maken  in 7 stappen

Als je raamluiken voor gebruik buitenshuis wilt maken, zijn hier enkele stappen die je kunt volgen:

 1. Meet de ramen: Meet de breedte, hoogte en diepte van de ramen waarvoor je raamluiken wilt maken. Deze metingen zijn belangrijk om de juiste afmetingen van de raamluiken te bepalen.
 2. Kies het materiaal: Raamluiken kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, zoals hout, PVC of aluminium. Hout is een populaire keuze vanwege de traditionele uitstraling en het vermogen om aan te passen aan verschillende stijlen.
 3. Bereid het hout voor: Als je houten raamluiken wilt maken, selecteer dan duurzaam en weerbestendig hout, zoals ceder, eiken of geïmpregneerd hout. Zaag het hout op maat volgens de afmetingen die je hebt gemeten. Schuur de randen en oppervlakken van het hout om ruwe plekken glad te maken.
 4. Bouw het frame: Bouw het frame van de raamluiken door de horizontale en verticale houten latten met elkaar te verbinden. Gebruik houtlijm en schroeven of spijkers om de verbindingen stevig te maken.
 5. Voeg lamellen toe: Bevestig de lamellen aan het frame. Dit zijn de verticale latten die de karakteristieke look van raamluiken geven. Plaats ze gelijkmatig langs de breedte van het frame en bevestig ze stevig met schroeven of spijkers.
 6. Afwerking: Schuur de raamluiken opnieuw om eventuele ruwe plekken glad te maken. Breng vervolgens een beschermende afwerking aan, zoals beits of verf, om het hout te beschermen tegen weersinvloeden. Kies een afwerking die geschikt is voor buitengebruik en volg de instructies van de fabrikant.
 7. Installatie: Bevestig de raamluiken aan de buitenkant van de ramen met behulp van scharnieren. Zorg ervoor dat de luiken stevig zijn bevestigd en goed kunnen openen en sluiten.

Het is raadzaam om tijdens het proces veiligheidsmaatregelen te nemen, zoals het dragen van beschermende brillen en handschoenen, en om de lokale bouwvoorschriften en vergunningsvereisten te controleren.

Als je geen ervaring hebt met timmerwerk of niet zeker bent van je vaardigheden, overweeg dan om professionele hulp in te schakelen.

Wat zijn de voordelen van een houten raamluik

Houten raamluiken bieden verschillende voordelen:

 1. Esthetische uitstraling: Houten raamluiken voegen een klassieke en warme uitstraling toe aan de buitenkant van je huis. Ze dragen bij aan de architectonische charme en kunnen de algehele esthetiek van je woning verbeteren.
 2. Flexibiliteit in ontwerp: Houten raamluiken kunnen worden aangepast aan je persoonlijke smaak en de stijl van je huis. Ze kunnen worden geschilderd in verschillende kleuren of beitsen om de natuurlijke houtnerf te benadrukken, waardoor je de mogelijkheid hebt om een unieke uitstraling te creëren.
 3. Privacy en lichtregulatie: Raamluiken bieden privacy wanneer ze gesloten zijn, waardoor je controle hebt over de hoeveelheid licht die je wilt binnenlaten. Door de lamellen of panelen aan te passen, kun je de gewenste hoeveelheid licht en luchtstroom regelen.
 4. Bescherming tegen weersinvloeden: Houten raamluiken bieden bescherming tegen externe elementen zoals wind, regen en direct zonlicht. Ze kunnen helpen bij het reguleren van de temperatuur binnenshuis en het verminderen van de blootstelling aan UV-stralen die meubels en stoffering kunnen verkleuren.
 5. Energie-efficiëntie: Goed geïnstalleerde houten raamluiken kunnen de thermische isolatie van je ramen verbeteren. Ze kunnen helpen om warmte binnen te houden tijdens de wintermaanden en de koelte binnenshuis te behouden tijdens de zomer, wat kan bijdragen aan energiebesparing en lagere stook- of koelkosten.
 6. Duurzaamheid en lange levensduur: Houten raamluiken, vooral als ze goed worden onderhouden, kunnen lang meegaan. Hoogwaardig hout dat goed behandeld is tegen vocht en insecten kan bestand zijn tegen de tand des tijds en jarenlang plezier bieden.

Het is echter belangrijk om op te merken dat houten raamluiken ook enkele nadelen hebben, zoals vereist onderhoud, gevoeligheid voor weersinvloeden en mogelijke kosten voor restauratie of reparatie in de loop van de tijd.

Het regelmatig onderhouden van houten raamluiken kan helpen om deze nadelen te minimaliseren en hun levensduur te verlengen.

Wat zijn de nadelen van een houten raamluik

Hoewel houten raamluiken vele voordelen hebben, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden:

 1. Onderhoud: Houten raamluiken vereisen regelmatig onderhoud om ze in goede staat te houden. Ze moeten periodiek worden schoongemaakt, geschuurd en opnieuw worden geverfd of gebeitst om ze te beschermen tegen vocht, schimmel en insecten. Het onderhoud kan tijdrovend en kostbaar zijn.
 2. Gevoeligheid voor weersinvloeden: Houten raamluiken kunnen gevoelig zijn voor weersinvloeden, zoals vocht, extreme temperaturen en blootstelling aan direct zonlicht. Langdurige blootstelling aan deze elementen kan leiden tot kromtrekken, barsten, verkleuring en verslechtering van het hout. Dit kan de levensduur van de raamluiken beïnvloeden en reparaties of vervanging noodzakelijk maken.
 3. Kosten: Houten raamluiken kunnen duurder zijn dan raamluiken gemaakt van andere materialen, zoals PVC of aluminium. Houten raamluiken vereisen vaak maatwerk en kunnen hogere materiaalkosten en installatiekosten met zich meebrengen.
 4. Gewicht: Houten raamluiken kunnen zwaarder zijn dan raamluiken gemaakt van andere materialen. Dit kan de installatie bemoeilijken en kan extra belasting op de scharnieren en bevestigingsmiddelen leggen.
 5. Beperkte duurzaamheid: Hoewel houten raamluiken lang kunnen meegaan als ze goed worden onderhouden, zijn ze over het algemeen minder duurzaam dan raamluiken gemaakt van materialen zoals PVC of aluminium. Hout is gevoeliger voor slijtage, rot en insectenplagen, wat de levensduur van de raamluiken kan beperken.

Het is belangrijk om deze nadelen in overweging te nemen bij het kiezen van raamluiken en om de juiste houtsoort te selecteren die bestand is tegen de specifieke weersomstandigheden en vereisten van jouw locatie.

Daarnaast is regelmatig onderhoud en inspectie essentieel om de levensduur van houten raamluiken te verlengen.

raamluiken buiten

Buiten of binnen raamluiken

Raamluiken kunnen zowel voor buiten als voor binnen worden gebruikt, afhankelijk van je specifieke behoeften en voorkeuren. Hier zijn enkele overwegingen voor het gebruik van raamluiken binnen en buiten:

Raamluiken voor buiten:

 1. Esthetiek en architectonische stijl: Raamluiken aan de buitenkant van een gebouw voegen charme en karakter toe aan de gevel. Ze kunnen helpen om de architectonische stijl te benadrukken en de algehele uitstraling van het huis te verbeteren.
 2. Bescherming tegen weersinvloeden: Buitenzijde raamluiken kunnen bescherming bieden tegen elementen zoals regen, wind en zonlicht. Ze kunnen helpen om de warmte buiten te houden tijdens de zomermaanden en de kou tijdens de wintermaanden te verminderen.
 3. Privacy en veiligheid: Buitenzijde raamluiken kunnen privacy bieden door het blokkeren van het zicht van buitenaf. Ze kunnen ook fungeren als een extra beveiligingslaag, waardoor het moeilijker wordt voor ongewenste indringers om toegang te krijgen tot ramen.

Raamluiken voor binnen:

 1. Lichtregulatie: Raamluiken binnen kunnen helpen bij het reguleren van de hoeveelheid licht die een kamer binnenkomt. Door de lamellen of panelen aan te passen, kun je de gewenste hoeveelheid lichtinval en privacy bereiken.
 2. Privacy en decoratief element: Binnenzijde raamluiken bieden privacy wanneer ze gesloten zijn en kunnen dienen als een decoratief element dat bijdraagt aan het interieurontwerp van de kamer.
 3. Geluids- en thermische isolatie: Binnenzijde raamluiken kunnen helpen bij het verminderen van geluidsoverdracht van buiten naar binnen en omgekeerd. Ze kunnen ook bijdragen aan thermische isolatie, waardoor de temperatuur binnenshuis beter wordt gereguleerd.

Het is belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften van jouw huis en de functies die je wilt bereiken bij het overwegen van het gebruik van raamluiken binnen of buiten. Overleggen met een professional kan ook nuttig zijn om de beste keuze te maken op basis van jouw specifieke situatie.

Houten raamluiken buiten kopen of gewoon zelf maken

Of je ervoor kiest om houten raamluiken te kopen of zelf te maken, hangt af van verschillende factoren, zoals je vaardigheden, beschikbare tijd, budget en persoonlijke voorkeuren. Hier zijn enkele overwegingen voor beide opties:

Kopen:

 1. Gemak en tijdbesparing: Het kopen van houten raamluiken is vaak de gemakkelijkste optie, omdat je geen tijd hoeft te besteden aan het ontwerpen, meten, snijden en assembleren van de raamluiken. Je kunt simpelweg de juiste afmetingen kiezen en ze laten installeren.
 2. Professionele afwerking: Gekochte houten raamluiken worden meestal gefabriceerd door professionals en kunnen een hoogwaardige afwerking hebben. Ze kunnen ook worden aangepast aan jouw specifieke behoeften en ontwerpvoorkeuren.
 3. Garantie en service: Bij het kopen van houten raamluiken bij een gerenommeerde leverancier of fabrikant, kun je mogelijk profiteren van garanties en serviceondersteuning. Als er problemen zijn met de raamluiken, kunnen ze worden gerepareerd of vervangen.

Zelf maken:

 1. Aanpassing en creatieve vrijheid: Door zelf houten raamluiken te maken, heb je volledige controle over het ontwerp, de afmetingen en de afwerking. Je kunt ze aanpassen aan jouw specifieke smaak en de stijl van jouw huis.
 2. Kostenbesparing: Zelf houten raamluiken maken kan kostenbesparend zijn, vooral als je al de benodigde gereedschappen en vaardigheden hebt. Het kan goedkoper zijn dan het kopen van kant-en-klare raamluiken, vooral als je in staat bent om voordelig hout te vinden.
 3. Voldoening en trots: Het zelf maken van houten raamluiken kan een voldoening gevende ervaring zijn. Het stelt je in staat om jouw vaardigheden te gebruiken en een tastbaar resultaat te bereiken waar je trots op kunt zijn.

Als je ervaring hebt met timmerwerk en beschikt over de benodigde gereedschappen, kun je overwegen om zelf houten raamluiken te maken.

Als je echter geen ervaring hebt of geen tijd hebt om zelf raamluiken te maken, kan het kopen van kant-en-klare raamluiken de beste optie zijn.

Ongeacht je keuze, is het belangrijk om kwalitatief hout te gebruiken en, indien mogelijk, advies in te winnen bij professionals om ervoor te zorgen dat de raamluiken goed passen en veilig zijn geïnstalleerd.

raamluiken buiten

 

About doehetzelver

De site doehet-zelver bestaat sinds 2015. Wij zijn een site voornamelijk voor beginnende en ervaren klussers. Ons streven is om zoveel mogelijk plannen en projecten van verschillende categorieen te laten zien. Deze categorieen zullen zeer uiteenlopend zijn. U kunt hierbij denken aan bouwtekeningen van het maken van tuinbanken, loungesets, stoelen, steigerhouten meubels en wat al nog niet meer. (disclaimer: niet elke foto of video van deze website zit in het bouwtekeningen pakket. Het wordt gebruikt als inspiratie..Dit geldt tevens voor de pagina's waarnaar je doorklikt.) Ons streven is om voor iedere doelgroep de meest uitgebreide keuze aan klus inspiratie aan te bieden. Zo kan iedereen bij ons vinden wat hij zoekt. Wij zullen steeds het aanbod aan informatie vergroten om aan ieders wensen te kunnen voldoen.

No Comments

Be the first to start a conversation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *