Kerkuilenkast maken met een bouwtekening en zaaglijst?

kerkuilenkast maken

Een uilenkastje maken van hout met een bouwtekening heeft veel voordelen. Het is namelijk ontzettend leuk om deze kleine gevederde vrienden te kunnen verwelkomen in je tuin.

Uilen kunnen zich namelijk prima aanpassen aan de aanwezigheid van de mens. Zowel steenuilen als bosuilen vertoeven dan ook graag in jouw tuin of uilenkast.

Waarvoor gebruiken kerkuilenkast?

Uilen gebruiken een uilennestje voor verschillende doeleinden. Hierin leggen ze hun eieren, broeden ze en brengen ze hun jongen groot.

Een uil gebruikt een kast ook om zijn voedsel in te bewaren en om te rusten. Over het algemeen voorzien de mannetjes de vrouwtjes van voedsel in het nest.

De omgeving van het uilenkastje wordt tevens door de mannetjes uil bewaakt. Een vrouwelijke uil legt doorgaans 4 tot 5 eieren. De broedtijd duurt ongeveer 26 dagen.

28 dagen na de geboorte vliegen de jonge uilen uit. Dat is natuurlijk een feest om te zien. Reden te meer dus om zelf een uilenkastje te bouwen met een duidelijk stappenplan.

Welke verschillende soorten kasten voor kerkuilen zijn er?

Er zijn ontzettend veel kastjes voor uilen die je zelf kunt maken van hout. Daarbij kun je kiezen voor verschillende kast ontwerpen. De vorm die je kiest is afhankelijk van de locatie.

Wil jij een houten kastje voor uilen maken voor buiten of binnen? En schroef je de kast aan een boom of aan een paal? Allemaal factoren die invloed hebben op de vorm van de kast.

1. Uilenkast voor binnen

Dit ontwerp van een uilenkastje wordt gebruikt als je de nestkast onder een afdak wilt hangen. Zoals een open kapschuur of een veranda.

Het is goed om te weten dat een uilenkastje voor binnen bij voorkeur op een rustig plaats moet hangen. Andere kun je de broedperiode van de uilen verstoren.

2. Kastje voor uilen met een A-vorm

Deze kasten voor uilen worden het meest gebruikt voor buiten. Bijvoorbeeld als je de nestkast aan een boom of een stevig paal wilt hangen.

Het is belangrijk dat deze doe-het-zelf uilenkast waterdicht is. Zorg ervoor dat het dak van het uilenkastje boven de ingang uitsteekt. Zo kan de regen niet naar binnen waaien.

3. Uilen nestkast op een paal

Een nestkastje voor uilen kan ook op een vrijstaande paal worden gemonteerd.  Bijvoorbeeld als je geen beschikking hebt over een overkapping of bomen.

Deze nestkastjes voor uilen zijn vaak dieper. Dat komt omdat er geen natuurlijk zitstokken in de buurt zijn waar de kuikens op kunnen klimmen voordat ze uitvliegen.

Een oefenplatform rondom het uilenkastje biedt de kuikens de gelegenheid om hun vleugels te strekken en versterken voordat ze hun eerste vlucht maken.

Het is ook belangrijk dat de paal die je gebruikt wordt om de nestkast op te hangen bestand is tegen roofdieren. Een gladde en afgeronde metalen paal werkt daarvoor het beste.

De kast moet natuurlijk weerbestendig zijn en een overhangend dak hebben. Gelukkig vind je alle instructies en afmetingen in het uilenkastje werkplan met handige materialenlijst.

Juiste plaats en voordelen van een zelfgemaakte kerkuilenkast

De plaats van het kerkuilenkast is heel belangrijk. Zo weet je zeker dat jouw nestkast van hout ook daadwerkelijk bewoond gaat worden. Hang de kast op een beschutte plaats.

De opening van de kast mag zich niet in de wind of de regen bevinden. Zorg ervoor dat de plek niet eenvoudig bereikbaar is. Bijvoorbeeld voor katten, marters of andere roofdieren.

Zelf een broedkast voor uilen maken heeft veel voordelen. In de eerste plaats bespaar jij jezelf ontzettend veel geld. Dat terwijl je de natuur een handje helpt.

Een kerkuilenkast van hout zorgt er ook voor dat de kuikens meer kans hebben op overleven. Iets wat in het wild niet altijd vanzelfsprekend is.

Aan welke eisen moet een broedkast voor uilen voldoen?

Als je een werktekening gebruikt voor het maken van een kerkuilenkastje, weet je zeker dat deze aan alle eisen voldoet. Je bouwt een veilige kast, die ook nog eens duurzaam en stevig is.

Aan deze specifieke eisen moet een uilenkastje van hout kunnen voldoen:

  • Om te voorkomen dat jonge uilen de nestkast kunnen verlaten voordat ze er klaar voor zijn, moet de diepte van de kast 45 cm zijn. Gemeten vanaf de opening.
  • De bodem moet tussen de 50 x 50 cm en 70 x 70 cm zijn. Deze afmetingen bieden ook voldoende ruimte voor de volwassen uilen om hun jongen te voeden.
  • Een ruime kast is belangrijk. Een uil krijgt vaak meerdere kuikens die snel groeien. Ze moeten zich natuurlijk ook kunnen bewegen naarmate ze sterker worden.
  • Het invlieggat moet goed zichtbaar zijn voor de uil. Zo weet je zeker dat uilen het uilenkastje komen inspecteren voor een mogelijke broedplaats.

  • Het gat moet dus groot genoeg zijn om zichtbaar te zijn en om makkelijk in en uit te kunnen vliegen. Geschikte afmetingen zijn 10 x 10 tot 15 x 15 cm.
  • Het platform aan de buitenkant biedt jonge uilen een zitplaats om hun vleugels te strekken. Dit vermindert het risico dat ze op de grond vallen voor ze kunnen vliegen.
  • Buitenkasten voor uilen moeten weerbestendig worden gemaakt met een niet-giftige behandelmethode. Een substantie op waterbasis is het meest geschikt.
  • Sterk ruikende middelen zijn niet geschikt. Een waterdicht kerkuilenkast heeft een lange levensduur. Ook zorgt het ervoor dat zowel de eieren als de kuikens droog blijven.
  • Een rand aan het dak voorkomt dat de regen in de opening komt. Vergeet niet om gaten gaten in de bodem van het kastje te maken. Dat houdt de bodem droog. 

Een kerkuilenkast zelf maken en onderhouden

Als je zelf een kerkuilenkast wilt maken van hout moet je deze ook op de juiste manier onderhouden. Zo voorkom je dat de nestkast gaat rotten.

Broedende uilen mag je niet verstoren. Het onderhoud aan de uilenkast moet daarom altijd worden uitgevoerd buiten het broedseizoen om. Tussen november en februari is ideaal.

Uilenkasten die regelmatig worden bewoond zullen in de loop van de tijd een dichte laag braakballen hebben. Natuurlijk vermindert dit ook de diepte van de kast.

Om zowel de ouderdieren als de kuikens van voldoende ruimte te kunnen blijven voorzien, is het belangrijk om de bodem leeg te maken tijdens de onderhoudsbeurten.

Daarnaast creëer je een hygiënische omgeving voor de uilen. Controleer de houten uilenkast goed op lekkages en stevigheid. Zeker de bodem is hierbij belangrijk.

Bouwplan kerkuilenkast downloaden in PDF

Ben jij dol op uilen en wil je zelf ook een kerkuilenkast maken van hout? Dan is een duidelijk bouwplan belangrijk. Zo weet je zeker dat je een nestkast bouwt met de juiste afmetingen.

nestkast kerkuil zelf maken

Hieronder kun je de uilenkastje bouwtekening downloaden in PDF. Natuurlijk compleet met een stappenplan, zaaglijsten en een overzichtelijke lijst met benodigde materialen.

About doehetzelver

De site doehet-zelver bestaat sinds 2015. Wij zijn een site voornamelijk voor beginnende en ervaren klussers. Ons streven is om zoveel mogelijk plannen en projecten van verschillende categorieen te laten zien. Deze categorieen zullen zeer uiteenlopend zijn. U kunt hierbij denken aan bouwtekeningen van het maken van tuinbanken, loungesets, stoelen, steigerhouten meubels en wat al nog niet meer. (disclaimer: niet elke foto of video van deze website zit in het bouwtekeningen pakket. Het wordt gebruikt als inspiratie..Dit geldt tevens voor de pagina's waarnaar je doorklikt.) Ons streven is om voor iedere doelgroep de meest uitgebreide keuze aan klus inspiratie aan te bieden. Zo kan iedereen bij ons vinden wat hij zoekt. Wij zullen steeds het aanbod aan informatie vergroten om aan ieders wensen te kunnen voldoen.

No Comments

Be the first to start a conversation

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *