Bouwtekening overkapping plat dak nodig?

Ontdek Jouw Doe-Het-Zelf Droom: Download Jouw Bouwtekening voor een Prachtige Overkapping met Plat Dak

overkapping met barretje

Ben jij een enthousiaste doe-het-zelver of klusser die altijd al heeft gedroomd van het bouwen van een overkapping met een plat dak?

Je bent niet alleen. Voor velen van ons is het idee van een eigen buitenruimte om te ontspannen, te entertainen en te genieten van de frisse lucht een droom die werkelijkheid kan worden.

In dit artikel nemen we je mee op een reis naar de wereld van het bouwen van een overkapping met plat dak.

Of je nu net begint met klussen of al wat ervaring hebt, we zullen je laten zien hoe je kunt beginnen en welke voordelen dit project met zich meebrengt.

Stap 1: De Voordelen van een Overkapping met Plat Dak

Voordat we dieper ingaan op het bouwproces, laten we eens kijken naar waarom het hebben van een overkapping met plat dak zo’n geweldig idee is:

 • Modern en Strak Design: Een overkapping met plat dak heeft een eigentijds en strak ontwerp dat perfect past bij moderne architectuur en inrichting.
 • Bescherming Tegen Weer en Zon: Het platte dak biedt uitstekende beschutting tegen regen, zon en zelfs lichte sneeuw, waardoor je het hele jaar door van je buitenruimte kunt genieten.
 • Maximale Ruimtebenutting: Het platte dak maakt optimaal gebruik van de beschikbare ruimte, omdat het geen schuine daklijnen heeft, wat betekent dat je meer ruimte hebt voor meubels en inrichting.
 • Aanpasbaarheid: Je kunt een overkapping met plat dak aanpassen aan je specifieke behoeften, of je nu een loungegedeelte, een buitenkeuken of een ontspanningsruimte wilt creëren.
overkapping met barretje

Stap 2: De Bouwtekening Downloaden

Het begint allemaal met de juiste bouwtekening. Het goede nieuws is dat je geen ervaren architect of ontwerper hoeft te zijn om je eigen overkapping met plat dak te bouwen. Er zijn tal van online bronnen waar je bouwtekeningen kunt downloaden die speciaal zijn ontworpen voor doe-het-zelvers. Deze tekeningen bevatten gedetailleerde plannen, afmetingen en stapsgewijze instructies om je te begeleiden bij het bouwproces.

Stap 3: Materialen en Gereedschap Verzamelen

Voordat je begint met bouwen, moet je alle benodigde materialen en gereedschappen verzamelen. Hier is een lijst van enkele van de basisbenodigdheden:

 • Houten balken of palen voor de constructie
 • Dakbedekkingsmateriaal zoals EPDM-folie, bitumen of PVC
 • Schroeven, spijkers en bouten
 • Beton voor de fundering
 • Een zaag voor het op maat zagen van hout
 • Een boormachine voor het bevestigen van onderdelen
 • Een waterpas voor het zorgen voor een rechte constructie
 • Een meetlint voor nauwkeurige metingen

Stap 4: Het Bouwproces

Nu je alle benodigde materialen en gereedschappen hebt verzameld, is het tijd om aan de slag te gaan met het bouwen van je overkapping met plat dak. Hier is een algemene handleiding voor het bouwproces:

 1. Fundering: Begin met het graven van gaten voor de fundering van je overkapping. Plaats betonnen voetstukken in de gaten en laat ze uitharden.
 2. Verticale Steunen: Bevestig de houten balken of palen stevig in de betonnen voetstukken om de verticale steunen voor je overkapping te vormen.
 3. Dakconstructie: Construeer het dakframe met dwarsbalken en liggers volgens de specificaties in je bouwtekening.
 4. Dakbedekking: Bedek het platte dak met het gekozen dakbedekkingsmateriaal, zorg ervoor dat het stevig en waterdicht is.
 5. Afwerking: Voeg eventuele afwerkingsdetails toe, zoals sierlijsten, verf en decoratieve elementen om de esthetische waarde te verhogen.
overkapping met barretje

Stap 5: Veiligheid en Onderhoud

Veiligheid is altijd een prioriteit bij doe-het-zelfprojecten. Hier zijn enkele tips om je overkapping met plat dak veilig te houden:

 • Zorg ervoor dat de constructie stevig is en goed verankerd is aan de grond.
 • Inspecteer regelmatig op losse schroeven, beschadigingen of slijtage.
 • Onderhoud je dakbedekking om lekkages te voorkomen.
 • Houd brandbare materialen uit de buurt van open vuur, zoals barbecues.

Stap 6: Genieten van Je Eigen Overkapping met Plat Dak

Nu je je eigen overkapping met plat dak hebt gebouwd, is het tijd om ervan te genieten. Richt je nieuwe buitenruimte in met meubels, planten en decoraties om de perfecte plek te creëren om te ontspannen en te entertainen. Nodig vrienden en familie uit voor barbecues, geniet van zonnige middagen in de schaduw en maak herinneringen die een leven lang meegaan.

Conclusie

Het bouwen van een overkapping met plat dak is een lonend project voor doe-het-zelvers van alle niveaus. Met de juiste bouwtekening, materialen en gereedschappen, en een beetje creativiteit, kun je een prachtige buitenruimte creëren die niet alleen functioneel is maar ook een aanwinst is voor je huis. Dus waar wacht je nog op? Download je bouwtekening voor een overkapping met plat dak, verzamel je materialen en gereedschappen, en begin aan dit opwindende doe-het-zelfavontuur. Maak je droom werkelijkheid en geniet van het comfort en de stijl van je eigen overkapping met plat dak.

 

bouwtekening overkapping

Dan is dit precies waar je naar opzoek bent! Dit mooie afdak kan je zelf maken van verschillende soorten hout, en in verschillende afmetingen.

Deze overkapping voor aan jou schuur of huis geeft niet alleen een grote ruimte waaronder je droogt blijft, maar is ook nog eens een echte toegevoegde waarde.

Je kan deze houten overkapping zelf maken van geïmpregneerd hout, grenen, hardhout en vuren. Zo heb je de keuze uit een houtsoort waarmee jij makkelijk kan werken, en die bij de uitstraling van jou huis past.

Deze overkapping heeft een lengte van 2500 of 3500 mm, een breedte van 2000 mm en een hoogte van 2250 mm. De bouwtekening voor deze houten overkapping is voorzien van duidelijke zaaglijsten die je nodig hebt als je deze overkapping zelf wil gaan bouwen.

Met de stap voor stap uitleg in deze overkapping bouwtekening wordt dit mooie doe het zelf project gegarandeerd een succes.

Natuurlijk is deze tekening ook voorzien van een materialen lijst zodat je precies weet wat je allemaal nodig hebt als jij zelf een overkapping aan jou schuur of huis wil gaan maken.

Wil jij zelf een goedkope overkapping maken met plat dak?

Dat kan! In dit artikel vertellen we jou alles over overkappingen die je zelf kan maken, en hoe je dat het beste kan doen.

Er zijn heel veel soorten overkappingen die zeer praktisch kunnen zijn en tegelijkertijd een meerwaarde geven aan jou huis of schuur.

Natuurlijk kennen we niet alleen overkappingen in de vorm van bijvoorbeeld een veranda of een carport, maar een overkapping kan ook een luifel boven de voordeur zijn.

bouwtekening overkapping pdf

Of een overkapping voor jou terras zodat jij altijd droog zit als het weer wat minder mooi is.

De bouwtekeningen voor een overkapping die je hieronder kan downloaden voorzien jou van alle informatie die je moet weten als je zelf een goedkope overkapping wil maken.

Zonder dat je daar honderden euro’s aan uit hoeft te geven.

Handige materialen lijst

Ook vind je in deze overkapping tekening een handige materialen lijst zodat jij precies weet wat je allemaal nodig hebt voor deze leuke en functionele doe het zelf klus.

Als je zelf een overkapping plat dak wil maken, dan heb je vast al een klein beetje rondgekeken wat de kosten zijn als je een overkapping voor bijvoorbeeld het terras zou moet kopen.

De prijzen voor een kant en klare overkapping zijn enorm hoog, terwijl dat vanaf nu helemaal niet meer nodig is.

Nu kan jij zelf een goedkope overkapping maken met een bouwtekening, en dat is helemaal niet zo moeilijk als dat je misschien wel dacht.

Wil je alle voordelen van een overkapping aan huis weten? En wil je weten waar je op moet letten als je zelf een overkapping wil gaan maken? Lees dan snel verder.

Doe het zelf terrasoverkapping maken

Ook als het weer wat slechter is kunnen de dagen toch nog mooi genoeg zijn om buiten te kunnen zitten.

Natuurlijk wil je dan wel lekker droog kunnen zitten en daarom is een doe het zelf terrasoverkapping maken een heel goed idee.Bouwtekening overkapping plat dak Een overkapping voor jou terras maken heeft niet alleen als voordeel dat je zelf altijd lekker droog kan zitten.

Maar ook jou tuinmeubelen of loungeset blijft altijd droog als je zelf een terrasoverkapping gaat maken.

Natuurlijk bepaal jij zelf hoe groot of breed jij jou doe het zelf overkapping voor het terras gaat maken.

Aan de hand van de bouwtekening voor een terrasoverkapping kan jij zelf in duidelijke stappen een overkapping voor het terras maken.

Zonder dat je daar jarenlange ervaring als doe het zelver voor nodig hebt.

Ook moet je nadenken over wat voor een soort dak jij op de terrasoverkapping wil gaan maken.

Wil je een pannendak op jou overkapping maken?

Of heb je liever een plat dak van golfplaten voor jou terrasoverkapping? Alles is mogelijk.

Hieronder geven we jou wat voor en nadelen over de verschillende soorten daken die jij zelf op jou terrasoverkapping kan maken.

1. Glazen dakbedekking voor een terrasoverkapping

Als je ervoor kiest om een glazen dak op jou terrasoverkapping te maken, dan heeft dat als voordeel dat je altijd een maximale lichtinval zal hebben op jou terras.

Dit geeft een ruimtelijke sfeer en daarbij geeft glas een moderne en luxe uitstraling.

Als je een dak van glas op jou terrasoverkapping wil maken, dan is het wel belangrijk om te kiezen voor veiligheidsglas wat bestand is tegen harde regenval en hagel.

bouwtekening overkapping pdf

2. Doorzichtige golfplaten op een terrasoverkapping

Dit is misschien wel de goedkoopste oplossing voor een dak op jou terrasoverkapping.

Doorzichtige golfplaten zijn makkelijk te bewerken en ze zijn in verschillende diktes leverbaar.

Doorzichtige golfplaten voor een terrasoverkapping zijn wel redelijk kwetsbaar voor hagel en harde regenval.

Als je zelf golfplaten op jou terrasoverkapping wil maken dan moet je er rekening mee houden dat je deze vastzet met speciaal daarvoor bestemde schroeven.

Deze houden de golfplaten op de naden waterdicht zodat jij lang plezier zal hebben van de doorzichtige golfplaten op jou terrasoverkapping.

3. Zelf een pannendak op een terrasoverkapping maken

Een pannendak maken op een terrasoverkapping heeft ook zijn voor en nadelen.

Het grootste voordelen van een dak van pannen op een terrasoverkapping is dat dit dak nauwelijks warmte door zal laten in de zomer, en je dus lekker koel blijft op jou terras. Ook een voordeel van een pannendak voor een terrasoverkapping is dat je je niet zo snel zorgen hoeft te maken over harde hagel of regenval.

Een nadeel van pannen op een terrasoverkapping is dat de lichtinval minimaal is en jou terrasoverkapping snel donker aan zal doen.

Bouwtekening overkapping plat dak downloaden

Zelf een overkapping maken in bijvoorbeeld de tuin.

Op het terras of aan jou huis is met de bouwtekening voor een overkapping dus helemaal niet zo moeilijk.

Bij deze leuke doe het zelf klus is een bouwtekening onmisbaar omdat de constructie voor een overkapping altijd veilig en stevig moet zijn. Een goed begin is dus echt het halve werk.

Als je zelf een overkapping plat dak wil gaan maken, dan zijn er namelijk nog wel wat dingen waar je rekening mee moet houden.

Zo moet je toch voor een goede afvoer van regenwater zorgen, anders zou het dak te zwaar belast worden met hevige regenval en instorten.

Hoe je zelf een overkapping plat dak op een veilige manier kan bouwen.

Lees je allemaal in de bouwtekening voor een overkapping met een plat dak die je hieronder kan downloaden.

Je weet niet alleen welke materialen je daar allemaal voor nodig hebt, en waar je moet beginnen als je zelf een overkapping met een plat dak wil gaan maken.

Maar ook alle exacte afmetingen en hoogte voor een overkapping met een plat dak. In deze bouwtekening vind je natuurlijk ook terug hoe jij zelf een plat dak op een overkapping kan maken.

En hoe je deze voldoende moet laten aflopen voor de afvoer van regenwater. Zo kan jij dus zelf een veilige overkapping maken op een goedkope manier.

Bouwtekening overkapping zadeldak

Overkapping plat dak van hout die je zelf kan maken

We hebben het eerder in dit artikel al gehad over de verschillende soorten overkappingen van hout die je zelf kan maken.

Een overkapping plat dak hoeft natuurlijk niet direct een grote veranda te zijn of een carport voor de auto.

Maar een overkapping kan bijvoorbeeld ook een luifel boven de voordeur zijn of een simpel afdak aan een bestaande muur.

Overkappingen van hout zijn er dus in heel veel verschillende soorten en allemaal kan je ze zelf maken.

Natuurlijk is een bouwtekening voor de overkapping die jij wil gaan maken hierbij onmisbaar.

Dit is niet alleen van belang voor de veiligheid, maar zo weet je ook zeker dat jou doe het zelf klus ook echt een succes wordt.

Hieronder geven wij jou een aantal voorbeelden van de overkappingen van hout die je zelf kan maken:

1. Zelf een afdak of overkapping aan de schuur maken

2. Zelf een carport maken met een bouwtekening

3. Voordeur luifel zelf maken

4. Een terrasoverkapping maken van hout

5. Zelf een veranda maken met een tekening

Dit zijn zomaar wat voorbeeld van overkappingen die jij vanaf nu helemaal zelf kan maken aan de hand van een duidelijke en stap voor stap bouwtekening.

Het zal je verbazen hoe gedetailleerd en duidelijk deze tekeningen zijn zodat ook jij op een makkelijke manier zelf een houten overkapping kan gaan maken.

Natuurlijk ben je ook veel goedkoper uit als je zelf een terrasoverkapping of een veranda gaat maken. Dan dat je deze zou moeten kopen als bouwpakket of zou moeten laten bouwen door een aannemersbedrijf. Bouwtekening overkapping plat dak

Geld besparen voor een bouwtekening overkapping plat dak

Met deze bouwtekeningen voor verschillende soorten overkappingen bespaar jij je dus niet alleen heel veel geld.

Maar het is ook nog eens veel leuker om zelf te maken. Ook de kwaliteit van het hout welke jij wil gaan gebruiken voor een overkapping bepaal je zelf.

Als je zelf een overkapping plat dak gaat maken dan ben je dus niet afhankelijk van de kwaliteit van het hout welke het bouwpakket voor bijvoorbeeld een veranda jou aanbiedt.

Zelf een goede kwaliteit hout uitkiezen als je zelf een overkapping gaat maken is dus veel beter en uiteindelijk ook vele malen goedkoper.

Nu je weet welke overkappingen van hout je zelf kan maken met een bouwtekening, moet je alleen nog bepalen welke soort overkapping jij wil gaan bouwen.

Wil je alvast wat meer inspiratie en zien hoe deze overkappingen bouwtekeningen eruit zien? overkapping plat dak maken? Klik dan hier >>

overkapping met barretje

De Kracht van Doe-Het-Zelf: Bouw Je Eigen Overkapping met Plat Dak

Ben jij een beginnende doe-het-zelver met een droom om je eigen overkapping met een plat dak te bouwen?

Of je nu wilt ontspannen in de schaduw, een buitenkeuken wilt creëren of gewoon een extra ruimte wilt om te genieten van de buitenlucht, het bouwen van een overkapping met plat dak kan een bevredigend project zijn.

In dit artikel zullen we de voordelen van het zelf bouwen van een overkapping met plat dak bespreken en hoe je dit kunt doen met behulp van bouwtekeningen van Freds bouwtekeningen.

Met de juiste begeleiding, een gedetailleerde bouwtekening, en enkele handige bonussen, kun je jouw eigen buitenparadijs realiseren.

zandbak met deksel en bodem

Stap 1: De Voordelen van een Overkapping met Plat Dak

Voordat we dieper ingaan op het bouwproces, laten we eens kijken naar de voordelen van een overkapping met plat dak:

 • Modern Ontwerp: Een overkapping met plat dak heeft een strak en modern ontwerp dat goed past bij hedendaagse architectuur.
 • Bescherming tegen Weer en Zon: Het platte dak biedt uitstekende beschutting tegen regen, zon en zelfs lichte sneeuw, zodat je het hele jaar door van je buitenruimte kunt genieten.
 • Ruimte-efficiëntie: Het ontbreken van schuine daklijnen betekent dat je meer bruikbare ruimte hebt onder het platte dak voor meubels en decoratie.
 • Aanpasbaarheid: Je kunt een overkapping met plat dak aanpassen aan je specifieke behoeften, van een loungegedeelte tot een buitenkeuken.

Stap 2: Het Belang van Bouwtekeningen

Nu je de voordelen van een overkapping met plat dak begrijpt, is het tijd om te leren hoe je deze droom werkelijkheid kunt maken.

Het begint allemaal met de juiste bouwtekening. Bouwtekeningen vormen de blauwdruk van je project en bieden essentiële informatie zoals afmetingen, materialen en bouwstappen.

Kun je ook een schuurtje met spits dak bouwen als je weinig ruimte hebt?

Hier is waarom bouwtekeningen cruciaal zijn:

 • Nauwkeurigheid: Bouwtekeningen zorgen ervoor dat je project nauwkeurig wordt uitgevoerd, wat belangrijk is voor structurele integriteit.
 • Stapsgewijze Begeleiding: Gedetailleerde instructies in de bouwtekening begeleiden je door elk stadium van de bouw, zelfs als je een beginner bent.
 • Materiaallijst: Bouwtekeningen bevatten een lijst van benodigde materialen, waardoor je tijd en geld bespaart.

Stap 3: Bouwtekeningen van Freds bouwtekeningen

Freds bouwtekeningen is een waardevolle bron voor doe-het-zelvers van alle niveaus. Hier zijn enkele voordelen van het gebruik van bouwtekeningen van Freds bouwtekeningen:

 • Gedetailleerde Bouwtekeningen: Freds bouwtekeningen biedt gedetailleerde en goed geïllustreerde bouwtekeningen die zelfs beginners gemakkelijk kunnen volgen.
 • Juiste Zaaglijsten: De bouwtekeningen bevatten nauwkeurige zaaglijsten, zodat je weet hoeveel hout je nodig hebt en hoe je het moet snijden.
 • Stappenplan: Freds bouwtekeningen voorziet je van een stapsgewijs stappenplan, zodat je geen belangrijke stappen overslaat.
 • Extra Bonussen: Naast bouwtekeningen biedt Freds bouwtekeningen extra bonussen, zoals Dawg CAD-software voor projectontwerp en Doe-Het-Zelf Winst om geld te verdienen met je vaardigheden.

Stap 4: Het Bouwproces

Nu je je bouwtekening van Freds bouwtekeningen hebt gedownload en alle benodigde materialen en gereedschappen hebt verzameld, is het tijd om te beginnen met het bouwen van je overkapping met plat dak. Hier is een algemene gids voor het bouwproces:

 1. Voorbereiding: Kies de ideale locatie voor je overkapping, markeer deze en bereid de ondergrond voor.
 2. Fundering: Bouw een solide fundering voor je overkapping, meestal van beton of houten palen.
 3. Frame Constructie: Bouw het frame van je overkapping met behulp van houten balken en palen. Zorg ervoor dat alles recht en goed uitgelijnd is.
 4. Dakbedekking: Voeg dakbedekking toe, zoals EPDM-folie, bitumen of PVC, volgens de instructies in de bouwtekening.
 5. Afwerking: Werk je overkapping af met eventuele extra details zoals sierlijsten, verf of buitenverlichting om de esthetische waarde te verhogen.

Stap 5: Veiligheid en Onderhoud

Veiligheid staat altijd voorop bij bouwprojecten. Zorg ervoor dat je veiligheidshulpmiddelen gebruikt, zoals beschermende kleding en correct gereedschap.

Onderhoud je overkapping met plat dak regelmatig door inspecties uit te voeren en eventuele reparaties uit te voeren om de levensduur ervan te verlengen.

Conclusie

Het zelf bouwen van een overkapping met plat dak met behulp van bouwtekeningen van Freds bouwtekeningen is een opwindende en bevredigende onderneming voor beginnende doe-het-zelvers.

Met de juiste begeleiding, gedetailleerde instructies en handige bonussen kun je een prachtige buitenruimte creëren die niet alleen functioneel is, maar ook een aanwinst is voor je huis.

Wacht niet langer, download je bouwtekening, verzamel je materialen en gereedschappen en begin aan je spannende doe-het-zelfavontuur.

Laat je creativiteit stromen en geniet van de voldoening van het zelf bouwen van iets moois en functioneels.

About doehetzelver

De site doehet-zelver bestaat sinds 2015. Wij zijn een site voornamelijk voor beginnende en ervaren klussers. Ons streven is om zoveel mogelijk plannen en projecten van verschillende categorieen te laten zien. Deze categorieen zullen zeer uiteenlopend zijn. U kunt hierbij denken aan bouwtekeningen van het maken van tuinbanken, loungesets, stoelen, steigerhouten meubels en wat al nog niet meer. (disclaimer: niet elke foto of video van deze website zit in het bouwtekeningen pakket. Het wordt gebruikt als inspiratie..Dit geldt tevens voor de pagina's waarnaar je doorklikt.) Ons streven is om voor iedere doelgroep de meest uitgebreide keuze aan klus inspiratie aan te bieden. Zo kan iedereen bij ons vinden wat hij zoekt. Wij zullen steeds het aanbod aan informatie vergroten om aan ieders wensen te kunnen voldoen.

No Comments

Be the first to start a conversation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *