Bijenkast kopen of gewoon zelf maken in 6 stappen?

Als je geïnteresseerd bent in het houden van bijen, kun je ervoor kiezen om bijenkasten te kopen of ze zelf te maken.

Beide opties hebben voor- en nadelen, en het hangt af van je vaardigheden, tijd en voorkeuren.

Het kopen van bijenkasten:

 1. Gemak: Bijenkasten kopen is meestal gemakkelijker en sneller dan ze zelf maken. Je kunt online of bij lokale imkerwinkels bijenkasten vinden.
 2. Kwaliteit: Als je bijenkasten koopt van gerenommeerde fabrikanten of ervaren ambachtslieden, kun je meestal rekenen op goede kwaliteit en duurzaamheid.
 3. Kosten: Het kopen van bijenkasten kan duurder zijn dan het zelf maken ervan, vooral als je meerdere kasten nodig hebt.

Het maken van bijenkasten:

 1. Aanpassing: Als je zelf bijenkasten maakt, kun je ze aanpassen aan jouw specifieke behoeften en voorkeuren. Je kunt verschillende ontwerpen en materialen uitproberen.
 2. Kostenbesparing: Het zelf maken van bijenkasten kan kosteneffectiever zijn, vooral als je handig bent en toegang hebt tot betaalbare materialen. Je kunt mogelijk gerecyclede materialen gebruiken of kosten besparen op dure merkkasten.
 3. Leerervaring: Het bouwen van je eigen bijenkasten kan een waardevolle leerervaring zijn en je helpen om meer vertrouwd te raken met de technische aspecten van bijenhouden.

Als je ervoor kiest om bijenkasten zelf te maken, zijn er verschillende bouwplannen en bronnen beschikbaar om je te begeleiden.

Het is belangrijk om de juiste afmetingen, materialen en constructietechnieken te gebruiken om een veilige en functionele bijenkast te creëren.

Ongeacht of je besluit bijenkasten te kopen of te maken, is het ook essentieel om voldoende kennis en ervaring op te doen in bijenhouden.

Bijen zijn gevoelige dieren, en het is belangrijk om goed voor ze te zorgen en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om hun gezondheid en welzijn te waarborgen.

Je eigen bijenkast maken

Als je ervoor kiest om een bijenkast van hout te maken, zijn er verschillende stappen die je kunt volgen. Hier is een algemene handleiding om je op weg te helpen:

 1. Bepaal het bijenkastontwerp: Er zijn verschillende bijenkastontwerpen beschikbaar, zoals de Langstroth-kast, Dadant-kast, Top Bar-kast en Warre-kast. Kies een ontwerp dat past bij jouw behoeften en vaardigheden.
 2. Verzamel materialen: Je hebt hout nodig voor de constructie van de bijenkast. Zachthout zoals grenen of ceder wordt vaak gebruikt vanwege zijn duurzaamheid en weerbestendigheid. Zorg ervoor dat het hout onbehandeld is, omdat chemische behandelingen schadelijk kunnen zijn voor bijen.
 3. Maak een zaagplan: Teken een zaagplan op basis van de afmetingen en specificaties van het bijenkastontwerp dat je hebt gekozen. Markeer de stukken die je uit het hout moet zagen, inclusief de zijkanten, bodem, deksel, ramen en eventuele andere componenten.
 4. Zaag de stukken hout: Gebruik een zaag om de stukken hout volgens je zaagplan uit te zagen. Zorg ervoor dat je nauwkeurig zaagt, zodat de stukken goed op elkaar passen.
 5. Monteer de bijenkast: Begin met het in elkaar zetten van de bodem, zijwanden en deksel van de bijenkast. Gebruik geschikte bevestigingsmiddelen zoals spijkers of schroeven om de stukken stevig aan elkaar te bevestigen. Zorg ervoor dat de bijenkast stabiel en goed gebouwd is.
 6. Voeg ramen en andere componenten toe: Afhankelijk van het bijenkastontwerp dat je volgt, moet je mogelijk ramen, honingraten, ventilatieopeningen of andere componenten toevoegen. Volg de instructies van het specifieke ontwerp om deze componenten correct te plaatsen.
 7. Behandel het hout (optioneel): Hoewel het belangrijk is om onbehandeld hout te gebruiken voor de interne delen van de bijenkast, kun je ervoor kiezen om de externe delen te behandelen met een bijvriendelijke verf, beits of natuurlijke oliën om het hout te beschermen tegen weersinvloeden.
 8. Plaats de bijenkast op de juiste locatie: Zodra de bijenkast is voltooid, plaats je deze op een geschikte locatie in je tuin of bijenstand. Zorg voor voldoende beschutting tegen wind en regen, en zorg voor voldoende toegang tot nectarbronnen voor de bijen.

Het is belangrijk op te merken dat deze stappen slechts een algemene gids zijn en dat specifieke bijenkastontwerpen mogelijk afwijken in termen van afmetingen en constructie.

Het is raadzaam om gedetailleerde bouwplannen te raadplegen die specifiek zijn voor het bijenkastontwerp dat je hebt gekozen, om ervoor te zorgen dat je een functionele en veilige bijenkast bouwt.

Verschillende houten bijenkasten

Er zijn verschillende bijenkasten van hout beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en voordelen.

Hier zijn enkele veelvoorkomende bijenkasten van hout:

 1. Langstroth-kast: Dit is een van de meest gebruikte bijenkasten in de imkerij. Het bestaat uit rechthoekige kisten met verwijderbare frames waarin bijen hun raten bouwen. De Langstroth-kast is modulair, waardoor je meerdere kisten kunt stapelen om de bijenpopulatie uit te breiden.
 2. Dadant-kast: Dit is een groter formaat bijenkast die vaak wordt gebruikt in Europese landen. Het biedt meer ruimte voor de bijen, waardoor ze gemakkelijker honing kunnen opslaan. Dadant-kasten hebben ook verwijderbare frames en zijn modulair opgebouwd.
 3. Top Bar-kast: Dit is een eenvoudiger type bijenkast waarbij de raten horizontaal zijn bevestigd aan bovenliggende balken (top bars) in plaats van aan frames. De top bar-kast is populair bij mensen die de natuurlijke bouw van bijenraten willen bevorderen.
 4. Warre-kast: Deze bijenkast is genoemd naar de Franse abt Emile Warre, die het ontwikkelde. Het is een verticale kast met meerdere dozen boven op elkaar. Warre-kasten zijn ontworpen om de natuurlijke instincten en behoeften van bijen na te bootsen.
 5. Flow Hive: Dit is een innovatieve bijenkast die een eenvoudigere honingoogstmethode biedt. Het heeft een speciaal ontworpen frame waarbij honing kan worden afgetapt zonder de raten te hoeven verwijderen. Flow Hives zijn gebaseerd op het Langstroth-kastsysteem.

Bij het kiezen van een bijenkast van hout is het belangrijk om rekening te houden met jouw persoonlijke voorkeuren, ervaringsniveau en de behoeften van de bijen.

Elk type bijenkast heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en vereisten, dus het is raadzaam om jezelf goed te informeren en eventueel advies in te winnen bij ervaren imkers voordat je een keuze maakt.

Een bijenkast kopen of zelf bouwen van douglas hout

Als je geïnteresseerd bent in het kopen van een bijenkast, zijn er verschillende opties beschikbaar. Hier zijn enkele suggesties om een bijenkast te kopen:

 1. Imkerwinkels: Lokale imkerwinkels zijn vaak een goede plek om bijenkasten te kopen. Ze bieden een breed scala aan bijenproducten, waaronder bijenkasten van verschillende types en maten. Je kunt online zoeken naar imkerwinkels in jouw regio of contact opnemen met lokale imkerverenigingen voor aanbevelingen.
 2. Online winkels: Er zijn diverse online winkels gespecialiseerd in bijenhouderij en bijenbenodigdheden. Populaire platforms zoals Amazon, eBay en gespecialiseerde bijenhouderijwinkels hebben vaak bijenkasten te koop. Zorg ervoor dat je de specificaties, beoordelingen en recensies van het product zorgvuldig doorleest voordat je een aankoop doet.
 3. Direct bij imkers: Soms verkopen imkers bijenkasten, vooral als ze hun bijenbestanden uitbreiden of hun uitrusting upgraden. Het is de moeite waard om contact op te nemen met lokale imkers en te vragen of ze bijenkasten te koop hebben. Dit kan ook een gelegenheid zijn om waardevolle informatie en advies te krijgen van ervaren imkers.

Bij het kopen van een bijenkast is het belangrijk om te letten op de kwaliteit, duurzaamheid en functionaliteit ervan.

Zorg ervoor dat de bijenkast geschikt is voor het type bijen dat je wilt houden en dat deze voldoet aan de lokale regelgeving en normen voor bijenhouden.

Daarnaast is het verstandig om te investeren in de juiste bijenhouderijuitrusting, zoals een imkerpak, bijenborstel, rookapparaat en andere benodigdheden.

Dit zal je helpen bij het veilig en efficiënt verzorgen van je bijenkolonie.

Het bouwen van een bijenkast van Douglas-hout is een uitstekende keuze, omdat Douglas-hout bekend staat om zijn duurzaamheid en weerbestendigheid. Hier is een algemene handleiding voor het bouwen van een bijenkast van Douglas-hout:

 1. Verzamel materialen: Naast Douglas-hout heb je andere benodigdheden nodig, zoals spijkers, schroeven, scharnieren en eventuele andere bevestigingsmiddelen die specifiek zijn voor het gekozen bijenkastontwerp.
 2. Ontwerp en zaagplan: Kies een bijenkastontwerp dat past bij jouw behoeften en vaardigheden. Teken vervolgens een zaagplan op basis van de afmetingen en specificaties van het gekozen ontwerp.
 3. Zaag de houten onderdelen: Gebruik een zaag om de verschillende onderdelen van de bijenkast uit het Douglas-hout te zagen volgens je zaagplan. Zorg ervoor dat je nauwkeurig zaagt, zodat de onderdelen goed op elkaar passen.
 4. Monteer de bijenkast: Begin met het in elkaar zetten van de bodem, zijwanden en deksel van de bijenkast. Gebruik geschikte bevestigingsmiddelen zoals spijkers of schroeven om de onderdelen stevig aan elkaar te bevestigen.
 5. Voeg ramen en andere componenten toe: Afhankelijk van het bijenkastontwerp dat je volgt, moet je mogelijk ramen, honingraten, ventilatieopeningen of andere componenten toevoegen. Volg de instructies van het specifieke ontwerp om deze componenten correct te plaatsen.
 6. Behandel het hout (optioneel): Hoewel Douglas-hout van nature al redelijk duurzaam is, kun je ervoor kiezen om het hout verder te behandelen om het te beschermen tegen weersinvloeden. Je kunt bijvoorbeeld een milieuvriendelijke houtbeits of -olie gebruiken om het hout te beschermen en zijn levensduur te verlengen.

Het is belangrijk op te merken dat deze stappen slechts een algemene gids zijn en dat specifieke bijenkastontwerpen mogelijk afwijken in termen van afmetingen en constructie.

Zorg ervoor dat je gedetailleerde bouwplannen raadpleegt die specifiek zijn voor het bijenkastontwerp dat je hebt gekozen.

Het bouwen van een bijenkast van Douglas-hout kan een lonende ervaring zijn en je kunt genieten van de duurzaamheid en natuurlijke uitstraling van dit type hout.

Vergeet niet om voldoende onderzoek te doen en veiligheidsmaatregelen te nemen bij het bouwen van de bijenkast.

 

 

About doehetzelver

De site doehet-zelver bestaat sinds 2015. Wij zijn een site voornamelijk voor beginnende en ervaren klussers. Ons streven is om zoveel mogelijk plannen en projecten van verschillende categorieen te laten zien. Deze categorieen zullen zeer uiteenlopend zijn. U kunt hierbij denken aan bouwtekeningen van het maken van tuinbanken, loungesets, stoelen, steigerhouten meubels en wat al nog niet meer. (disclaimer: niet elke foto of video van deze website zit in het bouwtekeningen pakket. Het wordt gebruikt als inspiratie..Dit geldt tevens voor de pagina's waarnaar je doorklikt.) Ons streven is om voor iedere doelgroep de meest uitgebreide keuze aan klus inspiratie aan te bieden. Zo kan iedereen bij ons vinden wat hij zoekt. Wij zullen steeds het aanbod aan informatie vergroten om aan ieders wensen te kunnen voldoen.

No Comments

Be the first to start a conversation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *